Flevovalkenhof

Voeding

Valkparkieten vinden veel dingen lekker. Maar ze eten niet allemaal hetzelfde. De een vindt oud brood lekker de ander sla.
Het voer wordt daarom gevarieerd verdeeld over een week of maand. Hieronder staat een lijst met voedsel wat valkjes mogen eten. Het is belangrijk voor de gezondheid van je valkparkiet dat alles met mate gegeven wordt.

Basis voer van de valkparkiet zijn verschillende zaden. Dit is in vele dieren speciaal zaken te koop. Eivoer gebruiken valkparkieten naar behoefte. In het broedseizoen gebruiken valkparkieten het als voer voor de jongen. Dit voer bederft snel en zal dan ook dagelijks ververst moeten worden. Buiten het broedseizoen krijgen de valkparkieten dit voer twee keer per week. Eivoer is ook ideaal om te mengen met ander voer zoals vermeld in de lijst. Rul maken met wat water en meng het met bijvoorbeeld geraspte appel.

Maagkiezel en oesterschelpengrit.

De kiezel is van belang voor de maagspier van de valkparkiet.
Als er geen kiezel aanwezig is kan de maagspier verslappen en dat is slecht voor de spijsvertering. De kiezel vermaalt de zaden zoals mensen het met de tanden en kiezen doen.
Grit is zeer belangrijk voor valkparkieten, dit hebben zij nodig om in hun mineralen behoefte te voldoen, vooral die van Calcium, Fosfor en Magnesium. Grit in de vorm van oestergrit maar ook de bekende sepia schelp zitten boordevol met deze mineralen.
Een valkparkiet neemt maagkiezel en grit naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.
Roodsteen en houtskool worden vaak toegevoegd aan maagkiezel en grit. Maar beiden zijn meer schadelijk dan nuttig. Ze nemen stoffen op uit de darm of laten het darmkanaal tot rust komen. Deze zouden dus alleen versterkt moeten worden als geneesmiddel. Kiezel en grit vermengd met roodsteen of houtskool niet verstrekken.
Maagkiezel kan je samen met grit in een bakje doen en in de kooi hangen. Ze nemen wat ze nodig hebben. Je hoeft de maagkiezel en grit ook niet iedere week te vervangen, 1 x in de maand is voldoende.

Trosgierst zijn veel valkparkieten gek op. En wordt veel gebruikt om valkjes tam te maken. Geef dit liever niet dagelijks aan je valkparkiet omdat het erg eenzijdig voer is. Dit kun je gebruiken om aan te bieden als een valkje bij je zit. Onderstaande is een voorbeeld van wat een valkparkiet mag eten. Wissel het voer af.

Eten voor je valkparkiet.
Groenten
Sperciebonen
Broccoli (roosje)
Witlof (blaadje)
Courgette
Taugé
Rettich
Maiskolf (stukje)
Spruiten (doormidden snijden)
Bloemkool (roosje)
Sla (blaadje, beperkte hoeveelheid)
Rode en groene pepertjes
Wortel
Radijs
Alfalfa
Bleekselderij
Gekiemde zaden
Fruit
Appel
Bramen
Rode besjes
Meloen (ook de pitjes)
Rozenbottel (doorsnijden)
Mandarijn (partje, inkeping maken)
Kiwi (schijfje)
Lijsterbessen
Overigen
Walnoot (doormidden)
Ei (schijfje, hardgekookt)
Dennenappel
Beukennootje (iets pellen)
Ongekookte Mie (nestje Bami)
Tamme kastanje (doorsnijden)
Takje van wilg, fruitboom, hazelaar
Yoghurt of kwark (1/2 theelepel)
Paardebloem bladeren
Stukje Ei (kruimen, wit en geel)
Gekookte rijst
Mais (uit blik, afspoelen)
Altijd aanwezig maagkiezel en
oester/schelpengrit.
Sepia en een mineralen blok kunnen
standaard in een kooi hangen.


Elke dag schoon water!
Zie de waterfles voor knaagdieren.