Flevovalkenhof

Huisvesting

Mijn volière is totaal 3 meter lang en alle valken kunnen door de hele voliere vliegen. Het nachthok is verbonden met de voliere. Foto's van de bouw van de voliere staan in het fotoalbum.


Belangrijk is dat de blokken hetzelfde zijn, op dezelfde hoogte komen te staan en dat er meer blokken dan koppels zijn, dit allemaal om onderlinge ruzies te voorkomen.
Er ligt zand als bodembedekking. Het dak is van gaas en daar over heen liggen transparante golfplaten met damwand profiel.
De achterwand is gemaakt van betonplex platen en is via de achterzijde te openen.
De blokhut is 2 m. bij 3 m. Hierin is het nachthok gemaakt.

Twee keer per seizoen maak ik de hele voliere goed schoon. Dan maak ik alles schoon met een desinfecterend middel. Tussendoor maak ik maandelijks de bodem van de voliere schoon en leg ik een nieuw laagje zand neer. De voerbakken maak ik één keer per week schoon in een afwas sopje.

De minimale maten voor een binnen kooi zouden zijn: ongeveer, 50 cm X 40 cm X 70 cm. Hoe groter hoe beter!
De kooi is voor een valkparkiet zijn eigen plek. Vooral als de valkparkiet veel uit de kooi is, is het goed om een eigen plaats voor hem te hebben. Dit kan op de kooi zelf zijn, maar ook op een aparte standaard. 
Het is niet goed als de kooi in de zon staat. De valkparkiet kan dan niet schuilen tegen de warmte.
Pas op voor tocht!

In de kooi zijn zitstokken, speelgoed en voerbakken nodig.
De zitstokken kunnen van verschillende diktes zijn en het beste is hout. Valkjes zijn gek op wilgentakken, krulhazelaars of takken van fruitbomen. Maak de zitstok niet boven de voerbakken ivm uitwerpselen die in het eten kunnen vallen.
Zorg voor ruime voerbakken waarin de valkparkiet goed bij het voer kan. Het ergste voor je valkparkiet en jezelf is als hij zich gaat vervelen. Zorg dus voor afwisseling in de kooi. Dit kan met speelgoed maar ook door af en toe de inrichting van de kooi helemaal te veranderen. Op zijn tijd zal een valkje een badje erg fijn vinden.

De tralies van de kooi moeten in minimaal twee zijden horizontaal zijn. Valkparkieten houden erg van klimmen.